چای سیاه یا معمولی(BLACK TEA)
چای سیاه مزه ای تلخ تر و قوی تر دارد. برخی از انواع چای سیاه چای زرین اعلا هستند و Earl Grey %75 از تمام چای تولیدی تبدیل به چای سیاه می گردد. در صورتـــی کـــه بـــرگ تــازهی چـــــــای، مــورد عمـلیــات تـخمـیــر(FERMENTATION) قرار گیرد، تغییراتی در رنگ، بو، مزه و مواد و اثرات آن نسبت به چای سبز ایجاد می شود. پس از مراحل تخمیر، آن را خشک کرده و بسته بندی می کنند.
با وجود این که امروزه چای معمولی به عنوان یک نوشیدنی گرم با مصرف بسیار گسترده رو به روست، ولی باید در نظر داشت که چای علاوه بر خوراکی بودن به عنوان یک گیاه دارویی با اهمیت، دارای خواص متعددی است. با توجه به قدمت شناخت چای توسط بشر و مصرف بسیار زیاد آن، هزاران تحقیق وسیع بر روی آن صورت گرفته که نشان دهندهی اهمیت این گیاه با ارزش است.
تا کنون 51 اثر مختلف از چای گزارش شده که مهم ترین این خواص عبارتاند از: ضد درد، ضد آمیب، ضد آلزایمر (ضد فراموشی)، ضد آرتریت ، ضد تصلب شرابین، ضد باکتری، ضد سرطان ، ضد افسردگی، ضد قند خون ، ضد التهاب، ضد جهش ژنی، ضد نیتروزآمین، ضد اکسیدان ، ضد اسپاسم، ضد ویروس، قابض، مقوی قلب، محرک سیستم عصبی مرکزی، ادرار آور، محافظ کبد ، کاهندهی پرفشاری خون ، محرک قدرت ایمنی بدن، کاهش دهندهی چربی خون، کاهش دهندهی تری گلیسریدها و محرک مجاری تنفسی.
چاي، نوشيدني مفيدي براي تصفيه خون از طريق ازدياد ترشحات كليوياست، به هضم غذا كمك ميكند. سبب نشاط و بيداري و مانع خواب آلودگي ميشود. براي نقرس و اسكوربوت نيز مفيد است.
برگ چاي داراي كلسيم، منيزيم، سديم، پتاسيم، آهن، پيگمانهايفلاوونيك، بازهاي پوريك، تئوفيلين، ويتامين، كلرفيل، تانن و كافئين است. چاي سياهحاوي مقداري كافئين بوده، اما چاي سبز فاقد آن است، بنابراين چاي سبز آرام بخشتراست.
نيكلا لمري (گياه شناس) ميگويد: چاي، ضمن دور كردن بخارهاي بدن،حالت نشاط و بيداري به روان ميدهد.
مصرف چاي، بعد از غذا به هضم آن كمك ميكند، اما براي پيشگيري ازعدم جذب آهن، بهتر است چاي 2 ساعت بعد از صرف غذا نوشيده شود. براي شيرين كردن چاي،عسل بهترين ماده است. علاوه بر آن، شكر سرخ و نبات نيز مفيد بوده و بهتر است بيماران ديابتي از توت استفاده كنند.
خواص مذکور بین چای سبز و معمولی مشترک بوده و بسته به درصد مواد موجود در آن ها ممکن است در قدرت اثر آنها تفاوت وجود داشته باشد.